Olejek z pestek opuncji figowej 30 ml

135,00 zł
Brutto

Olej z pestek opuncji figowej

Ilość
Obecnie brak na stanie

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

Olejek z opuncji figowej wytwarza się go z pestek opuncji figowej, rosnącej naturalnie na terenach Afryki. Zbiory odbywają się raz do roku. Najpierw miąższ owocu jest suszony, a następnie wybiera się z niego niewielkie pestki, z których następnie tłoczony jest olejek. Cały ten proces trwa bardzo długo, gdyż do powstania 1 litra olejku potrzebna jest duża ilość owoców, szacowana na około 500 kg owoców opuncji. Z tego właśnie względu cena olejku z opuncji figowej jest bardzo wysoka. Dostępne są również w drogeriach i aptekach tańsze wersje olejku, powstają one jednak z kwiatów opuncji figowej, a nie z jej owoców, dlatego też stężenie składników w tym olejku jest niższe niż w olejku pozyskiwanym z pestek.

Chociaż olejek z opuncji figowej ma długą historię i stosowany jest w niektórych krajach od wieków, to w Polsce dopiero teraz zdobywa popularność. Niewątpliwą zaletą olejku jest to, że jest on kosmetykiem naturalnym. Ze względu na brak dodatków chemicznych, ryzyko wystąpienia alergii czy podrażnień u osób z cerą wrażliwą jest bardzo niskie. Olejek z opuncji figowej zawiera wiele substancji, które działają na twarz i ciało pielęgnująco. Olejek ten zawiera kwas linolowy omega-6. Jest on nienasyconym kwasem tłuszczowym. Nasz organizm go nie produkuje, dlatego pobierany jest z otoczenia. Kwas linolowy nawilża i uelastycznia skórę, poprawia jej ogólny wygląd. Kwas lipidowy wzmacnia dodatkowo warstwę lipidową w naszej skórze, co ma wpływ na przebieg gojenia się ran i odbudowie po podrażnieniach.

Podobne właściwości do kwasu linolowego zawartego w olejku mają także fitosterole, które umacniają również barierę na skórze, co powstrzymuje odwodnienie skóry. Wykazują działanie łagodzące i przeciwalergiczne, uelastyczniają i poprawiają gęstość skóry. To właśnie ze względu na te właściwości olejek z opuncji figowej używany jest jako kosmetyk przeciwzmarszczkowy. Olejek może być również bezpiecznie stosowany przez osoby z tłustą cerą, gdyż substancje zawarte w olejku z opuncji figowej regulują pracę gruczołów łojowych. Olejek zawiera również znaczne ilości witaminy E. Jest ona antyoksydantem (chroni skórę przed działaniem wolnych rodników), spowalnia proces starzenia się cery i zabezpiecza przed przedwczesnym niszczeniem.

Na różnych forach internetowych można spotkać się z opiniami o olejku z opuncji figowej, które w zdecydowanej większości są pozytywne. Olejek chwalony jest ze względu na wydajność. Wystarczą 2-3 krople olejku do jednej aplikacji na całą twarz. Olejek ten przyjemnie i łatwo się rozprowadza, przy czym nie pozostawia tłustej warstwy na skórze i nie powoduje jej nieestetycznego świecenia się. Mimo wysokiej ceny olejku, jedno opakowanie starcza na długi czas, a użytkowniczki forów internetowych, zachwycone efektami, jakie przyniosło im zastosowanie olejku, deklarują chęć ponownego zakupu produktu.

a_olej z opuncji